W ramach zaproszenia Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, w dniu 17 grudnia 2018 r. klasa I TUF z opiekunkami udała się na wycieczkę naukową.

W budynku Wydziału Bioinżynierii Zwierząt młodzież została powitana przez organizatora naszego spotkania i całą grupą udaliśmy się do sali zajęć laboratoryjnych Katedry Biochemii i Biotechnologii. Tu czekała na młodzież osoba prowadząca zajęcia, które były poprzedzone zapoznaniem z regulaminem bhp pracowni, zostały również rozdane uczestnikom ćwiczeń fartuchy ochronne. Zajęcia dotyczyły głównie reakcji chemicznych charakterystycznych dla aminokwasów. Ciekawym doświadczeniem było wykrywanie ciał ketonowych w mleku. Na odpowiednio przygotowany odczynnik młodzież nanosiła próbkę mleka, a następnie była prowadzona obserwacja zachodzącej rekcji. Mleko z tzw. ciałami ketonowymi spowodowało zabarwienie odczynnika na kolor fioletowo-malinowy, mleko świeże nie wywołało takiej reakcji. Doświadczenie łączyło się z odmierzaniem laboratoryjnym, łączeniem różnych substratów. Wszyscy uczniowie byli zaangażowani w przebieg zajęć, niektórzy, będąc ciekawymi uzyskanych wyników, oczywiście za zgodą prowadzącego zajęcia, wykonywali dodatkowe ćwiczenia łącząc różne zawartości probówek. Na zakończenie tych zajęć była pokazana reakcja bromu w obecności amoniaku. Podgrzany brom w obecności amoniaku tworzył unoszące się świecące, żarzące się malutkie drobiny.

Następnym punktem wycieczki były zajęcia w Katedrze Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa. Młodzież dowiedziała się, co to są witaminy i skąd pochodzi ich nazwa.
Podczas ćwiczeń tematem głównym była witamina C, której niedobory wywołują chorobę – szkorbut. Doświadczenie polegało na oznaczeniu zawartości witaminy C w roztworach: z jabłkiem, mandarynką, z natką pietruszki, kapustą kiszoną, czekoladkami, igłami sosnowymi, cytryną. Podczas doświadczeń młodzież mogła nauczyć się obsługiwania automatycznych urządzeń odmierzających objętość pobieranego płynu oraz urządzeń laboratoryjnych. Wyniki pomiarów uzyskane z doświadczenia trzeba było podstawić do podanego przez prowadzącego wzoru.

Okazało się, że w roztworze z jabłkiem nie było witaminy C, co świadczy, jak duże znaczenie ma długość i sposób przechowywania żywności na zawartość kwasu askorbinowego w owocach. Zaskoczeniem dla uczniów był uzyskany wynik dla roztworu igieł świerkowych, była w nim największa zawartość witaminy C. Ciekawostką był również fakt występowania badanej witaminy w roztworze czekoladek, okazało się że producenci dodają kwas askorbinowy syntetyczny do wyrobów czekoladowych.
Założone cele wycieczki zostały osiągnięte, młodzież zobaczyła i doświadczyła, jak wyglądają zajęcia laboratoryjne na uczelni wyższej. Posługując się sprzętem laboratoryjnym młodzi ludzie poznali biologię i chemię z innej strony, mogli również sami wykonywać ćwiczenia.

W imieniu młodzieży składam serdeczne podziękowanie wszystkim osobom z uczelni, które przyczyniły się do zorganizowania i przeprowadzenia zajęć w sposób atrakcyjny oraz ciekawy.
Dziękuję również pani Annie Willman za pomoc w zorganizowaniu wycieczki.

Wychowawca klasy I TUF Urszula Majchrzak

Nasza szkoła 
ma tytuł 
"Szkoły Uczącej Się"

Cewntrum Edukacji obywatelskiej

Współpracujemy z: 

ECDLPolska

 

495 logo 91124


Portal Miejski

Redakcja: Mirosława Siemianowska, Agnieszka Kostrzewa
Projekt i wykonanie: Zdzisław Niewiadomski
Copyright © 2005-2017 Zespół Szkół Ekonomiczno-Handlowych w Olsztynie