Kierunki i praktyki

ZSEH w pigułce

 

Krótki film z życia szkoły

 

REGULAMIN PRAKTYCZNEJ NAUKI ZAWODU
w Zespole Szkół Ekonomiczno Handlowych w Olsztynie

I. Podstawa prawna:

  1. Ustawa o systemie oświaty z dnia 7 września 1991 r (Dz. U. z 1996 Nr 67,poz.329) wraz z późniejszymi zmianami.
  2. Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z 15 grudnia 2010 r w sprawie praktycznej nauki zawodu
  3. Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 17 listopada 2010 r zmieniające rozporządzenie w sprawie warunków i sposobu oceniania, klasyfikowania i promowania uczniów i słuchaczy oraz przeprowadzania sprawdzianów i egzaminów w szkołach publicznych.
  4. Kodeks pracy
  5. Statut szkoły

II. Postanowienia ogólne:

  1. Praktyczną naukę zawodu w postaci praktyk zawodowych realizuje się u pracodawców na podstawie umów zawieranych pomiędzy przedsiębiorstwami a Dyrektorem Zespołu Szkół Ekonomiczno Handlowych.
  2. Praktyczną naukę zawodu w postaci zajęć praktycznych w ZSZ zawodowej realizuje się na podstawie umów zawieranych pomiędzy rodzicem (uczniem) a pracodawcą, gdzie uczeń ZSZ nabywa status „pracownika młodocianego”
  3. Miejsce odbywania praktyki zawodowej organizuje kierownik praktycznej nauki zawodu.
    Uczeń mieszkający na stałe poza Olsztynem może wskazać kierownikowi pracodawcę w miejscu stałego zamieszkania na 2 miesiące przed terminem planowanej praktyki. Pozwolenie na odbycie praktyki w miejscu wskazanym przez ucznia można uzyskać, jeżeli wskazany pracodawca wyrazi zgodę na przyjęcie praktykanta i zapewni realizację programu praktyk.
  4. Praktyki zawodowe uczniów są organizowane w czasie całego roku szkolnego, w szczególnych przypadkach również w okresie ferii letnich i zimowych.W przypadku organizowania praktyk zawodowych w czasie ferii letnich odpowiedniemu skróceniu ulega czas trwania zajęć dydaktyczno wychowawczych dla uczniów odbywających te praktyki. Terminy praktyk zawodowych w danym roku szkolnym określa harmonogram praktyk zawodowych
  5. Zakres wiadomości i umiejętności nabywanych przez uczniów na praktykach zawodowych oraz wymiar godzin tych praktyk określa program nauczania dla danego zawodu.
  6. Dobowy wymiar czasu pracy uczniów w wieku do lat 16 nie może przekraczać 6 godzin dziennie, natomiast uczniów w wieku powyżej 16 lat 8 godzin dziennie.
  7. W szczególnie uzasadnionych przypadkach dopuszcza się możliwość przedłużenia dobowego wymiaru godzin zajęć praktyki zawodowej, nie dłużej jednak niż 12 godzin.
  8. Praktyka zawodowa może być organizowana w systemie zmianowym, z tym, że w przypadku uczniów w wieku poniżej 18 lat nie może przypadać w porze nocnej.
  9. Praktyka zawodowa uczniów jest prowadzona indywidualnie lub w grupach. Liczba uczniów w grupie powinna umożliwiać realizację programu nauczania dla danego zawodu i uwzględniać specyfikę nauczanego zawodu, przepisy bezpieczeństwa i higieny pracy a także warunki lokalowe i techniczne w miejscu odbywania praktyki zawodowej.
  10. Podziału uczniów na grupy dokonuje kierownik szkolenia praktycznego, w porozumieniu z podmiotem przyjmującym uczniów na praktykę zawodową.
  11. Praktyki zawodowe organizowane u pracodawców są prowadzone pod kierunkiem opiekunów praktyk zawodowych, którymi mogą być pracodawcy lub wyznaczeni przez nich pracownicy.
  12. Ostateczna ocena z praktyki zawodowej, zajęć praktycznych jest zatwierdzona przez kierownika szkolenia praktycznego, na podstawie oceny i opinii uzyskanej od pracodawcy oraz dzienniczka praktyk (zeszytu) prowadzonego przez ucznia w trakcie praktyki zawodowej.
  13. Dzienniczek praktyk zawodowych przechowuje uczeń natomiast pozostałą dokumentację szkoła.
  14. Kierownik szkolenia praktycznego może wyrazić zgodę na odbywanie praktyk zawodowych na prośbę ucznia w innych przedsiębiorstwach po przedstawieniu stosownych dokumentów uprawniających przedsiębiorstwo do przyjmowania uczniów.
  15. Za dojazd i powrót z praktyki odpowiedzialność ponosi rodzic.

III. Cele praktycznej nauki zawodu

  1. Podstawowe cele praktyki
    1. Zdobycie umiejętności praktycznego zastosowania posiadanych wiadomości teoretycznych,
    2. przygotowanie do samodzielnej pracy i podejmowania decyzji,
    3. Poznanie działalności instytucji i firm funkcjonujących w warunkach gospodarki rynkowej,
    4. Zapoznanie się z zakresem, rodzajem usług, ich, jakością i sprzedażą,
    5. Zapoznanie się ze stosowaną dokumentacją i poprawnym jej prowadzeniem,
    6. zdobycie umiejętności prawidłowej nowoczesnej organizacji pracy , poprawnego wykonywania czynności na poszczególnych stanowiskach,
    7. opanowanie umiejętności posługiwania się sprzętem, urządzeniami właściwymi dla zawodu.
    8. Opanowanie umiejętności posługiwania się materiałami informacyjnymi
    9. Wyrobienie nawyków kulturalnej i uprzejmej obsługi klientów,
    10. praktyczne posługiwanie się językami obcymi, jeżeli zaistnieje taka możliwość,
  2. Działania: przede wszystkim uczeń powinien:
    1. Znać zasady funkcjonowania poszczególnych działów zakładu,
    2. obsługiwać podstawowe urządzenia stanowiące wyposażenie techniczne zakładu,
    3. Dostosować się do wymogów organizacji pracy w zespole,
    4. Dostosować się do dyscypliny obowiązującej w zakładzie,
    5. Zorganizować i utrzymywać w należytym porządku swoje miejsce pracy,
    6. oceniać jakość wykonanej pracy,
    7. przestrzegać zasad BHP, przepisów p.poż. i ochrony środowiska.
  1. Szczegółowe cele kształcenia dla poszczególnych zawodów określają programy nauczania dopuszczone do użytku szkolnego.

IV. Obowiązki szkoły

Szkoła ma obowiązek:

  1. Ustalić harmonogram praktyk zawodowych obowiązujący w danym roku szkolnym.
  2. Zorganizować i przydzielić uczniom miejsca praktyk zawodowych w zakładach pracy.
  3. Sporządzić umowy z podmiotami organizującymi szkolenie praktyczne uczniów.
  4. Przeprowadzić spotkanie z uczniami w celu przekazania informacji na temat organizacji i przebiegu praktyki zawodowej.
  5. Nadzorować realizację programu praktyk zawodowych dla danego zawodu.
  6. Współpracować z podmiotem przyjmującym uczniów na praktykę zawodową oraz z opiekunami praktyk zawodowych.
  7. Analizować oceny oraz frekwencję praktyk zawodowych.

V. Obowiązki pracodawcy

Pracodawca ma obowiązek:

  1. Zapoznać uczniów z obowiązującym w zakładzie regulaminem
  2. Zapoznać uczniów z wymaganiami i oczekiwaniami,
  3. Zapoznać uczniów z zasadami pracy na poszczególnych stanowiskach,
  4. Zapoznać uczniów z przepisami bhp i p.poż,
  5. Przeszkolić w zakresie obsługi urządzeń znajdujących się w zakładzie,
  6. Skierować uczniów na odpowiednie stanowiska pracy,
  7. Przydzielić uczniom zadania wynikające z programu praktyk,
  8. Zabezpieczyć bieżącą opiekę wychowawczą, zawodową i medyczną,
  9. Przygotować zaplecze socjalne w postaci: pomieszczeń do przebierania, mycia, przechowywania odzieży i spożywania posiłków,
  10. Kontrolować zeszyty praktyk i uzupełniać je o uwagi, opinie i spostrzeżenia.
  11. Zapoznać uczniów z kryteriami oceniania i sankcjami wynikającymi z nie wywiązywania się z obowiązków łamania postanowień regulaminu praktyk.
  12. Zwolnić ucznia z praktyki, gdy o takie zwolnienie wystąpi Dyrektor szkoły, kierownik szklenia praktycznego,
  13. Utrzymywać stały kontakt z osobą odpowiedzialną za praktyki z ramienia szkoły,
  14. Informować szkołę o szczególnych zmianach dotyczących zakresu obowiązków, czasu trwania praktyki itd.,
  15. Poinformować ucznia o propozycji oceny,
  16. Ocenić praktykę i dokonać wpisu do dzienniczka ucznia wraz z opinią o praktyce w ostatnim dniu trwania praktyk, wypełnić kartę oceny praktyki zawodowej,
  17. Zwrócić uczniowi dzienniczek wraz z oceną, uzasadnieniem i opinią w ostatnim dniu trwania praktyk

VI. Obowiązki ucznia

Uczeń ma obowiązek:

  1. Odnosić się z szacunkiem do nauczycieli, instruktorów i swoich kolegów.
  2. Przychodzić na zajęcia punktualnie, każdorazową nieobecność usprawiedliwić,
  3. Posiadać aktualne orzeczenie lekarskie o dopuszczalności do zajęć praktycznych,
  4. Starannie i terminowo prowadzić dzienniczek zajęć zwany dalej zeszytem,
  5. Uważnie słuchać instruktażu nauczyciela (instruktora) i w całej rozciągłości stosować go przy wykonywaniu prac.
  6. Znać przepisy bezpieczeństwa i higieny pracy przekazane na odbytych szkoleniach.
  7. Dbać o ubranie robocze, narzędzia pracy i środowisko przyrodnicze oraz obowiązkowo używać odzież ochronną dostosowaną do wykonywanej czynności.
  8. Zgłaszać do prowadzącego zajęcia wszystkie wypadki zaistniałe podczas wykonywania czynności oraz uszkodzenia narzędzi i urządzeń pracy
  9. Zgłaszać do prowadzącego zajęcia zauważone nieprawidłowości oraz zagrożenia, które mogą być niebezpieczne dla uczniów i prowadzących,
  10. Przed rozpoczęciem pracy sprawdzić stan narzędzi, swoje stanowisko pracy i zachować bezpieczny odstęp od innych uczestników tych zajęć,
  11. Po zakończeniu pracy narzędzia i wszelki sprzęt oczyścić i zdać do magazynu.
  12. Dbać o higienę osobistą.

VII. Prawa ucznia

W czasie odbywania praktyki uczeń ma prawo do:

  1. Zapoznania z obowiązującym w zakładzie regulaminem i zasadami pracy na poszczególnych stanowiskach,
  2. Zapoznania z wymaganiami i oczekiwaniami pracodawcy,
  3. Wykonywania zadań wynikających z programu praktyk,
  4. Korzystania z zaplecza socjalnego postaci: pomieszczeń do przebierania odzieży i spożywania posiłków,
  5. Zapoznania z kryteriami oceniania,
  6. Informowania szkoły o nieprawidłowościach i zmianach dotyczących zakresu obowiązków, czasu trwania praktyki itp.
  7. Zapoznania z sankcjami wynikającymi z nie wywiązywania się z obowiązków łamania regulaminu praktyk,
  8. Uzyskania informacji o ocenie praktyki zawodowej i uzasadniania jej,
  9. Uzyskania wpisu i odbioru dzienniczka praktyk w ostatnim dniu ich trwania,
  10. Właściwego traktowania i poszanowania godności osobistej

VIII. Kryteria oceniania

  1. Punktualność oraz frekwencja na zajęciach
  2. Przestrzeganie przepisów bhp i przeciwpożarowych.
  3. Posiadany przez ucznia poziom wiedzy z danego tematu
  4. Umiejętności wykorzystania wiedzy w praktycznym działaniu,
  5. Umiejętności organizacyjne,
  6. Stopień zaangażowania w realizację zleconych zadań, przejawianie własnej inicjatywy.
  7. Przestrzeganie dyscypliny pracy, właściwa organizacja stanowiska roboczego,
  8. Poszanowanie i dbałość o narzędzia pracy,
  9. Stopień koleżeństwa, życzliwości i uprzejmości oraz wzajemnej pomocy w grupie
  10. Właściwy stosunek do nauczycieli i instruktorów zawodu.
  11. Właściwy ubiór ucznia dostosowany do pory roku, dbałość o stan i czystość ubrania roboczego,
  12. Prawidłowe, samodzielne i terminowe prowadzenie dzienniczka zajęć.

Redakcja: Mirosława Siemianowska, Agnieszka Kostrzewa
Projekt i wykonanie: Zdzisław Niewiadomski
Copyright © 2005-2017 Zespół Szkół Ekonomiczno-Handlowych w Olsztynie